Home > Activitati > Proiecte

Campania ”Poți face mai mult!”

Ținând cont de procentul mare de persoane cu diabet de tip 2 care au și afecțiuni cardiovasculare (aproximativ 32%, conform ...
Read More

Carta Albă a Diabetului – editia a 2-a

În 2016 am efectuat un studiu privind stadiul și percepția asistenței medicale în diabet în România (Carta Albă a Diabetului ...
Read More

Proiecte realizate sau în care se implică Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

În prezența limitărilor impuse de prevenirea infectării cu SARS Cov2 (COVID) o bună parte din întâlnirile și consilierea față în față trebuie să se reducă. Federația și organizațiile membre continuă să funcționeze dar utilizarea instrumentelor de comunicare la distanță este din ce în ce mai frecventă. Pentru a putea continua să ne urmăm responsabilitățile asumate, FADR își propune două linii principale de acțiune pentru a sprijini organizațiile membre dar și pentru a testa impactul unui sistem online de educație terapeutică.

Obiectivul proiectului:

  • Instruirea asociațiilor membre privind posibilitățile de interacționare cu asociațiile membre și persoanele cu diabet în condițiile restricțiilor impuse de riscul infectării cu coronavirus
  • Proiect pilot de educație terapeutică pentru un număr 30 de persoane cu diabet de tip 1 și respectiv de tip 2

Activități:

  1. Program de instruire pentru asociațiile membre privind utilizare unor instrumente pentru organizarea de întâlniri /conferințe/prezentări online (1 sesiune de 2 ore)
  2. Ședințe periodice ale FADR (4 sesiuni a câte o oră/an)
  3. 2 programe pilot de educație terapeutică online (2 sesiuni pregătitoare x 1 oră + 2×5 sesiuni a câte 2 ore)

Începând cu 2013 FADR au fost selecționați câte 26 de tineri cu diabet care au fost educați cum să gestioneze diabetul și sportul de performanță câștigând campionatul european DiaEuro în doi ani la rând 2014 și 2015 și având prilejul să împărtășească experiențe din viața cu diabet zaharat în cadrul acestor campionate cât și în cadrul forumului european lansat în urmă cu 2 ani de FADR. În 2 ani FADR a organizat acest campionat (2015 la Cluj și 2017 la București) cu peste 200 de participanți din 18 țări europene.
FADR dorește să continue și să dezvolte proiectul DiaRomânia prin realizarea unor preselecții care să ofere șansa ca alți cel puțin 24 de tineri cu diabet zaharat să-și demonstreze capacitatea de gestionare a diabetului în cadrul pregătirilor intensive și participarea la campionatul european DiaEuro 2020 care aduce începând din 2012 tot mai multe echipe.

Dorim să facem selecții în toate regiunile țării, să înființăm centre de antrenament regionale cu asistență de specialitate și care să permită selectarea unei echipe reprezentative de fotbal de sală pentru România. Dorim de asemenea să promovăm desfășurarea de activități sportive de către persoanele cu diabet de toate vârstele și să oferim ghiduri practice pentru specialiști și persoane cu diabet interesate de practicarea sportului în condiții de siguranță.

În 2016 am efectuat un studiu privind stadiul și percepția asistenței medicale în diabet în România (Carta Albă a Diabetului 2016).

Din 2016 până astăzi au fost făcute mai multe schimbări în legislație (modificări ale programului național de diabet, actualizări ale listelor de medicamente compensate, schimbări în modul de retribuire a personalului medical) dar și în recomandările internaționale privind ghidurile de practică.

Au ajuns aceste schimbări la persoanele cu diabet din țară?

Sunt aceste schimbări cele așteptate de personalul medical sau de persoanele cu diabet?

Sunt aceste schimbări eficiente?

Constituie acestea priorități ale abordării diabetului în țara noastră?

Obiectivul general al proiectului este ca la finalizarea lui să fie acceptată și aprobată o carta albă a diabetului, care să reflecte situația actuală a diabetului în România comparativ cu studiul din 2016. Dorim să oferim o evidență pe baza căreia să se poată discuta ulterior opțiuni/soluții viitoare, se fie identificate linii de acțiune pentru FADR dar și pentru CNAS, Ministerul Sănătății sau pentru alți parteneri interesați de domeniul diabetului.

Față de studiul din 2016, pe care am dori să îl actualizăm, intenționăm să extindem domeniul de acoperire și către cadrele medicale (medici și asistente de specialitate, medici de familie) și eventual să facem o sinteză a celor mai frecvente probleme discutate pe mediile de socializare.

logo-swissA fost demarat proiectul Servicii de Preventie, Informare si Consiliere (SPIC) in diabet pentru persoane din mediul rural. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Proiectul a fost dezvoltat in cooperare cu Fundatia pentru Ingrijiri Comunitare, are o durata de 12 luni si va fi implementat cu ajutorul a doua din asociatiile membre ale FADR.

Informatiile publicate pe aceasta pagina nu reflecta neaparat pozitia guvernului elvetian. Responsabilitatea pentru continutul paginii este asumata in intregime de FADR.

A fost lansat proiectul Carta Alba a Diabetului 2016, prin care se urmareste elaborarea unui document care sa fie o reflectare a situatiei actuale (asa cum o percep persoanele cu diabet zaharat din Romania) si pe baza caruia sa se pot discuta ulterior optiuni/solutii viitoare. Mai multe detalii vor fi publicate pe pagina dedicata a proiectului CAD2016.

Luni 30 iunie, copii si tineri din Asociatia Sweetland au venit la Bucuresti in cadrul unei actiuni de voluntariat a reprezentantei Medtronic. Programul a inclus jocuri distractive, informari facute de medici, o sesiune de gatit si o vizita la Muzeul Satului.

Duminica, 22 iunie, 2014 a avut loc la Constanta primul modul din atelierul de pictură „Acuarele cu stele”, adresat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani, membrii ai Asociaţiei Sweet Land. Vezi comunicatul de presa aici.

ACUARELE-CU-STELE-1-mic
ACUARELE-CU-STELE-2-mic

Pe 21 si 22 mai 2014 Asociatia Diabeticilor din Prahova a organizat o campanie de testare a glicemiei in Ploiesti. Citeste comunicatul de presa aici.

FDSC a lansat pe 4 iunie 2013 linia de finanţare a Componentei de IMPLICARE  (fondul SEE – Norvegia, Islanda, Lichtenstein).

Obiectivul general al Componentei IMPLICARE este de a incuraja cetatenia activa si participarea la viata comunitatii, de a asigura respectarea si aplicarea valorilor democratice fundamentale. Componenta este structurata in 3 subcomponente:

Subcomponenta 1.1Participare la luarea deciziilor si implicare comunitara  Obiectivul specific al acestei subcomponente este de a sustine initiativele organizatiilor neguvernamentale care isi propun cresterea implicarii cetatenilor in comunitate si in procesul de luare a deciziilor si care imbunatatesc  dezvoltarea comunitatilor si a politicilor publice prin cetatenie activa.

Subcomponenta 1.2Voluntariat  Obiectivul specific al acestei subcomponente este de a sustine initiativele care aduc o contributie importanta in comunitate oferind tuturor vârstelor si grupurilor sociale oportunitatea de a se implica in actiuni voluntare.

Subcomponenta 1.3Incurajarea valorilor democratice Obiectivul specific al acestei subcomponente este de a sustine initiative care contribuie la promovarea si respectarea valorilor democratice si a drepturilor omului.

Suma totala alocata pentru aceasta Componenta in cadrul primei runde de Apeluri pentru Cereri de finantare este de 3.600.000 Euro.

Documentaţia poate fi descărcată de aici. Termen limită pentru depunerea de proiecte 5 august 2013

FDSC a lansat pe 28 mai 2013 linia de finanţare a Componentei de Servicii Sociale şi de Bază (fondul SEE – Norvegia, Islanda, Lichtenstein). Obiectivul general al Componentei SERVICII SOCIALE ŞI DE BAZĂ este de a creşte accesul şi furnizarea de servicii sociale şi de baza pentru grupuri vulnerabile (copii şi tineri în situaţii de risc, copii cu dizabilităţi şi/sau probleme de sănătate mintală şi familiile lor, victime ale traficului de persoane şi ale violenţei domestice sau violenţei motivate de gen, persoane vârstnice, populaţia din mediul rural, minorităţi etnice, migranţi, persoane fără adăpost, persoane dependente de substanţe, persoane care se confruntă cu dificultăţi care pot conduce la excluziune socială – precum un nivel scăzut de educaţie, lipsa unui loc de muncă, şomaj pe termen lung, neînregistrarea ca şomeri, boli cronice, etc.).

Suma totală alocată pentru această Componentă în cadrul primei runde de Apeluri pentru Cereri de finanţare este de 4.800.000 Euro. Documentaţia poate fi descărcată de aici [link]. Termen limită pentru depunerea de proiecte 29 iulie 2013

Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza, prin intermediul Directiilor Judetene pentru Sport si Tineret/respectiv a municipiului Bucuresti, Concursurile Locale de Proiecte de Tineret, editia 2013. Documente aici.

Perioada de depunere a proiectelor: 7-20 mai 2013, la sediile locale DJST/DSTMB.

Etapa de analiza a eligibilitatii aplicantilor: 21-23 mai, urmata de afisarea rezultatelor, pe 24 mai.

Proiectele se vor derula in perioada 2 iulie-15 noiembrie 2013.

Joi, 18 aprilie 2013 a fost lansat fondul de finanţare pentru ONG al Spaţiului Economic European (SEE). Prima rundă de finanţare se va desfăşura pe cinci linii de acţiune. Ghidurile solicitantului pentru fiecare linie de acţiune vor fi publicate pe site-ul FDSC (http://fondong.fdsc.ro) între 20 aprilie şi 8 mai. Lista liniilor de finanţare poate fi descărcată aici. Componenta 3 (Dezvoltare durabilă) este destinată programelor de mediu. Dacă aveţi idei de proiecte, vă rugăm să ni le trimiteţi cât de curând pentru a putea făcea o selecţie şi a începe elaborarea documentaţiei.

Perioada între lansarea unui concurs (ghidul soclicitantului pentru o linie de finanţare) şi termenul de depunere a proiectelor este de două luni. FDSC estimează că se vor depune mai mult de 1000 de proiecte iar selecţia se va finaliza către sfârşitul anului 2013 / începutul anului 2014.

FADR a elaborat in 2012 mai multe proiecte pentru care a solicitat finanţare:

  • Intruirea voluntarilor din grupurile de suport
  • Instruirea personalului din asociaţiile membre
  • Campanie naţională de informare şi prevenire a diabetului
  • Un program de franciză socială (centru de educaţie terapeutică)

Până în prezent numai primul proiect a primit finanţare pentru faza iniţială, incluzând două sesiuni de instruire pentru voluntari din asociaţiile membre. Pentru mai multe informaţii referitoare la acest proiect faceţi click aici.

Pentru informaţii referitoare la propunerile de proiecte elaborate vă rugăm să trimiteţi un mesaj la candriciuc@aim.com

Dacă aveţi posibilitatea să ne sprijiniţi în desfăşurarea oricăruia din proiectele anunţate vă rugăm să luaţi legătura cu biroul FADR aici.

Back To Top