Home > Activitati > Sustinere membri

Activitati de sustinere si informare a membrilor FADR.

2020-05-13 Romania WHO

Evoluția cazurilor confirmate în România conform OMS (13 mai 2020)

INSP s18Conform INSP (13 mai), 44% din persoanele confirmate până acum cu Covid19 și 61% din cele decedate sunt bărbați. (Raport săptămânal INSP)


11 mai 2020

Recomandările Ministerului Sănătății prin Comisia de Diabet Zaharat Nutriție și Boli Metabolice pentru persoanele cu diabet zaharat în vederea riscurilor legate de infecția cu noul Coronavirus (SARS COV-2) [descarcă pdf ]


07 mai 2020

A fost lansat ”Ghidul pentru persoanele cu diabet în perioada epidemiei de coronavirus” (română, pdf).


Conform INSP, 54% din persoanele decedate din cauza infecției cu Covid19 au avut afecțiuni cardiovasculare, iar 30% au avut diabet. (date înregistrate până în 26 aprilie)


Conform Raportului săptămânal de supraveghere (13-19 aprilie) întocmit de INSP:

• Numărul de cazuri noi a scăzut cu 10.5% față de săptămâna precedentă.
• 42% din totalul cazurilor active se înregistrează în SV, BB, HD, AR si MS.
• 52.5% din totalul deceselor au fost înregistrate în SV, HD, AR, BB, si MS.
• În trei județe se înregistrează o incidență aparentă >50/100.000.
• 1 din 7 cazuri a fost înregistrat la personal medical.
• 71.6% din decese au fost la persoane de peste 60 ani și 64.3% din decese au fost la
bărbați.
84.5% din cei decedați aveau cel putin o comorbiditate.


14 aprilie 2020

INSP publică raportul săptămânal cu privire la evoluția infecțiilor cu Covid19 aici. Confrom raportului, aproape 28% din persoanele decedate și diagnosticate cu Covid19 au avut diabet.


30 martie 2020

INSP a publicat primul raport de analiză rapidă a evoluției infecției cu covid19 în România.

Documentul poate fi văzut aici sau pe pagina INSP.

HartaRO 29martie


30 martie, 2020

COMUNICAT – Noi reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență

Conform comunicatului emis de Guvernul României,

… Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a  medicului  specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Pentru emiterea prescripției medicale se pot acorda consultații la distanță în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. …

Pentru textul integral al comunicatului fă click aici


26 martie, 2020

Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM) le recomandă persoanelor cu diabet zaharat să adopte o serie de măsuri suplimentare faţă de restul persoanelor, în timpul pandemiei cu coronavirus.

“Persoanele cu DZ pot avea un risc crescut pentru infecţii, deci şi pentru cele cu Covid 19. Tabloul clinic şi evoluţia la persoanele cu DZ infectate cu Coronavirus pot fi mai severe, mai ales la vârstnici [ > 65 ani] sau în prezenţa complicaţiilor cunoscute anterior, în special cardiovasculare şi afecţiuni pulmonare. Controlul glicemic ar putea fi mai dificil în situaţiile menţionate. Ce pot face persoanele cu DZ şi familiile lor pentru prevenţie şi protecţie: recomandările generale de prevenţie şi protecţie trebuie RESPECTATE. La acestea se adaugă şi alte recomandări specifice pentru persoanele cu diabet zaharat”, se arată într-un comunicat semnat de către preşedintele FRDNBM, dr. Gabriela Roman.  Recomandările vizează şi spălatul mâinilor, cu apă şi săpun, minim 20 secunde, şi “neapărat înaintea utilizării glucometrului şi a injectării de insulină sau a altei medicaţii injectabile”.

“Menţineţi legătura cu specialistul diabetolog şi medicul de familie pentru planificarea vizitei / prescrierii reţetei şi stabilirea metodei prin care ajungeţi în posesia reţetei / medicaţiei; asiguraţi-vă că aveţi suficientă medicaţie (3 luni) şi teste de monitorizare a glicemiei, pentru a nu exista întreruperi în administrare; nu doar medicaţia pentru diabet trebuie asigurată, ci şi cea adresată altor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiper/hipotiroidismul etc; dacă în această perioadă există probleme în aprovizionarea farmaciilor cu medicaţia antidiabetică, rugaţi medicul diabetolog să recomande o medicaţie de înlocuire, care vi se potriveşte; controlul glicemic este foarte important, deci încercaţi să respectaţi recomandările de stil de viaţă şi medicaţie; respectaţi recomandările de dietă, asiguraţi-vă că aveţi provizii rezonabile de fructe, legume congelate (în lipsa celor proaspete), nuci, iaurt etc; asiguraţi odihna corespunzătoare-somn de 7-8 ore; faceţi activitate fizică ÎN CASĂ (gimnastică, dans, plimbare în curtea proprie, NU SALĂ!!!); asiguraţi-vă că puteţi controla şi trata hipoglicemia (zahăr la îndemână); fiţi pregătiţi pentru posibilitatea autoizolării / carantinei / îmbolnăvirii: asiguraţi-vă necesarul pentru câteva săptămâni, gândiţi-vă şi pregătiţi necesarul de lucruri personale; faceţi o listă cu persoanele de contact din familie, medic de familie, medic diabetolog, tratamentul urmat, medicaţia, pentru a fi disponibilă în caz de urgenţă; faceţi o listă cu paşii de urmat şi numerele de telefon la care trebuie sunat în caz de îmbolnăvire: medic de familie, medic diabetolog; dacă locuiţi singur, asiguraţi-vă că la nevoie aveţi o persoană de încredere care să vă ajute, inclusiv apelaţi la organizaţii de voluntari (informaţii la medicul de familie, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică, primărie); în afară de infecţia cu COVID-19, pot să apară şi alte boli acute sau infecţii respiratorii, în acest caz LUAŢI LEGĂTURA TELEFONIC CU MEDICUL DE FAMILIE sau sunaţi la 112 dacă situaţia se înrăutăţeşte. NU ÎNTRERUPEŢI TRATAMENTUL CU INSULINĂ!!! MĂSURAŢI GLICEMIA MAI DES!!! BEŢI LICHIDE (APĂ), PÂNĂ LA CONSULTUL CU MEDICUL!!!”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Federaţia le mai cere persoanelor cu diabet să se informeze zilnic despre evoluţia pandemiei, din surse sigure. “Fiecare persoană cu diabet zaharat să se pregătească pentru eventualitatea infecţiei cu COVID”, mai recomandă Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice. (sursa AGERPRES)


24 martie

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) face public un document de poziție realizat în baza opiniilor exprimate de peste 130 de ONG-uri din toată țara și susținut de peste 280 de organizații, document în care se atrage atenția asupra faptului că societatea civilă necesită la rândul său măsuri de sprijin, cel puțin la fel de puternice precum cele acordate sau avute în vedere pentru susținerea IMM-urilor.

Documentul de poziție creat a fost deja transmis Președintelui României, Primului Ministru, Ministrului Muncii și Protecției Sociale și Ministrului Finanțelor Publice în data de 24 martie 2020, și poate fi accesat AICI, însă este nevoie ca și mai mulți dintre noi să susținem acest document pentru a-i da și mai multă greutate.

Susține și tu acest document. Înscrie-te aici.


Conform Comunicatului CNAS din 23 martie 2020:

…. Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot  elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului  specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Pentru  medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere. Sunt cuprinse în proiectul de act normativ reglementări privind modul de acordare a unor tratamente necesare în anumite patologii care necesită măsuri speciale. …

Medicii de familie și medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.(sursa CNAS)


Dacă aveți diabet:

Pregătiți-vă în caz că vă îmbolnăviți.
Asigurați-vă că aveți la dispoziție toate datele de contact relevante în cazul în care aveți nevoie de ele.
Acordați o atenție suplimentară controlului glicemiei.
Dacă manifestați simptome asemănătoare gripei (temperatură crescută, tuse, dificultăți de respirație), este important să consultați un medic. Dacă tușiți flegmă, aceasta poate indica o infecție, deci trebuie să solicitați imediat asistență medicală și tratament.
Orice infecție vă va ridica nivelul de glucoză și vă va crește nevoia de lichide, deci asigurați-vă că puteți accesa o sursă suficientă de apă.
Asigurați-vă că aveți o rezervă bună de medicamente pentru diabet. Gândiți-vă ce veți avea nevoie dacă ar trebui să stați în casă timp de câteva săptămâni.
Asigurați-vă că aveți acces la suficientă mâncare.
Asigurați-vă că veți putea corecta situația dacă glicemia scade brusc.
Dacă locuiți singur, asigurați-vă că cineva pe care vă puteți baza știe că aveți diabet, deoarece puteți solicita asistență dacă vă îmbolnăviți. (sursa IDF)


Noul coronavirus poate să nu arate semne de infectare timp de mai multe zile. Cum se poate ști dacă cineva este infectat? În momentul în care apare febra și / sau tusea seacă este deja prea târziu. Experții din Taiwan oferă o metodă simplă autocontrol pe care o putem face în fiecare dimineață. Respirați adânc și țineți-vă respirația mai mult de 10 secunde. Dacă puteți să o faceți cu succes fără tuse, fără disconfort, rigiditate etc., se dovedește că plămânii nu sunt afectați, și nu există nicio infecție.

Sfaturi excelente oferite de medici japonezi care tratează cazurile de COVID-19: Toți trebuie să se asigure că gura și gâtul sunt umede, niciodată uscate. Luați câteva înghițituri de apă, cel puțin la fiecare 15 minute. De ce? Chiar dacă virusul îți ajunge în gură, apa potabilă sau alte lichide le va spăla prin gât și în stomac. Odată ajuns acolo, acidul din stomac va ucide virusul. Dacă nu beți suficient de multă apă în mod regulat, virusul vă poate intra în nas și în plămâni. Este foarte periculos.

  1. Dacă vă curge nasul, aveți o răceală comună
  2. Infecția cu coronavirus provoacă tuse uscată, fără să curgă nasul.
  3. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește, virusul ajunge pe pământ după aproximativ 3 metri și de acolo nu mai ajunge din nou în aer.
  4. Dacă virusul cade pe o suprafață metalică, va trăi cel puțin 12 ore – deci dacă pui mâna pe orice suprafață metalică – spală-ți mâinile cât mai curând cu un săpun antibacterian.
  5. Pe țesături virusul poate supraviețui timp de 6-12 ore. Detergentul normal pentru rufe îl va ucide.
  6. A bea apă caldă este eficient împotriva tuturor virușilor. Încercață să nu beți lichide cu gheață.
  7. Spalați-vă frecvent pe mâini, deoarece virusul poate trăi pe mâini doar timp de 5-10 minute, dar se pot întâmpla foarte multe în acest timp – vă puteți freca ochii, vă puteți atinge nasul și așa mai departe.
  8. De asemenea, puteți face gargară pentru prevenție. O soluție simplă de sare în apă caldă va fi suficientă.
  9. Beți multă apă!  [sursa Spitalul Universității Stanford, SUA]

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina Organizației Mondiale a Sănătății în limba engleză, franceză, rusă sau spaniolă aici.

Federația Internațională a Diabetului (IDF) are și ea o pagină în limba engleză dedicată protejării persoanelor cu diabet de infecția cu Covid19 aici.

Pentru informații actualizate în limba română accesați pagina Ministarului Sănătății.

Dacă aveți întrebări, la care nu ați găsit răspunsuri, nu ezitați să ne contactați.

mythbuster-3 ro

mythbuster-4 ro

mythbusters-33 ro

be-safe roblue-2 ro

1 ro3 ro

 

Lipsa din farmacii a medicamentelor prescrise de medic trebuie raportată astfel încât să se poată lua măsurile necesare în timp util. Pentru aceasta vă rugăm să transmiteți un mesaj privind situația constatată:

– la Ministerul Sănătății: online

– la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale:  prin email sau

– trimiteti o scrisoare pe adresa FADR (str. Decebal, nr 19, Turda, jud Cluj, cod 401126)


03 februarie 2020

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) nu are în atribuție aprovizionarea farmaciilor cu medicamente. Sunt aspecte comerciale care se bazează strict pe relațiile contractuale dintre farmacie și distribuitorii angro parteneri.

Pentru medicamentele pe bază de clorhidrat de metformină menționate în sesizarea dumneavoastră vă informăm că, la data de 29.01.2020, în Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România au fost identificate stocuri, în cantități diferite, la distribuitorii angro, după cum urmează:

pentru SIOFOR 1000 mg (METFORMINUM) comprimate cu eliberare prelungită: Dona. Logistica, Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics, Mediplus Exim, Farmexim, Alliance Healthcare România,Ropharma Logistic,Farmacom Distributie, Pharmachem Distributie, Arcatim Distributie, Viva Distributie, Novoline Pharm, Medimfarm, Depotheke Depozitul Farmaciilor Independente, Farmado Exim, Mb Distribution Med, Remedium Distribution,Trident Pharma, York Farm, Myosotis Farm, Fildas Trading, Pharm Ahead,Farmacia Revitalia,Depo Med.

-pentru GLUCOPHAGE 1000 mg, comprimate filmate: Fildas Trading, Chimimportexport Plurimex, Mediplus Exim,Farmexim, Dona. Logistica, Medimfarm,Alliance Healthcare România, Depotheke Depozitul Farmaciilor Independente, Paltinis Farm Impex, Ropharma Logistic.

-pentru GLUCOPHAGE XR 1000 mg, comprimate cu eliberare prelungită: Fildas Trading, Chimimportexport Plurimex, Farmexim, Depotheke Depozitul Farmaciilor Independente, Ducfarm Logistic, Alliance Healthcare România, Farmacom Distributie, Medimfarm.

-pentru GLUCOPHAGE XR 500 mg, comprimate cu eliberare prelungită: Chimimportexport Plurimex, Fildas Trading, Medimfarm, Ducfarm Logistic, Dona. Logistica, Farmexim, Merck România, Mediplus Exim.

-pentru GLUCOPHAGE XR 750 mg, comprimate cu eliberare prelungită: Fildas Trading, Chimimportexport Plurimex, Mediplus Exim, Farmexim, Medimfarm, Ducfarm Logistic, Alliance Healthcare România.

-pentru METFOGAMMA 1000 mg, comprimate filmate: Farmacom Distributie, Mediplus Exim.

-pentru METFORMIN ACCORD 500 mg, comprimate cu eliberare prelungită: Fildas Trading, Alliance Healthcare România, Farmexim.

-pentru METFORMIN ARENA 1000 mg, comprimate filmate: Imeco, Depotheke Depozitul Farmaciilor Independente.

Aceste informații trebuie transmise, de către pacienți, farmaciilor cărora li se vor adresa.

Medicamentele METFORMIN AUROBINDO 500 mg, 850 mg,1000 mg comprimate filmate – sunt în prelungire discontinuitate temporară, din motive de fabricație, conform ultimei informări primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață. Această informație este accesibilă pe site-ul ANMDMR https://www.anm.ro/_/DISCONTINUITATE%20MEDICAMENTE/29.01.2020%20Notificari%20Sunset%20pt.postat%20incepand%20cu%20luna%20IUNIE%202016.pdf



Cu privire la SIOFOR 1000 mg (METFORMINUM), comprimate cu eliberare prelungită: Ministerul Sănătății anunță că la data de 13.01.2020 în Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România au fost identificate stocuri, în cantități diferite, la douazecisisase distribuitori angro.

  • Stocurile vor putea fi vizualizate la nivel de țară/regiune/județ pe site-ul Ministerului Sănătății accesând următorul link: https://ser.ms.ro

9 aprilie 2019 a fost lansat în prezența reprezentanților celor două camere ale Parlamentului, Ministrului Sănătății, Președintelui Casei Naționale de Sănătate, a Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice, a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente și a Federației Asociațiilor Diabeticilor din România Forumul Român de Diabet.

Mai multe informații sunt oferite de Apelul deschis și Propunerea de direcții de acțiune, sau de paginile de știri (ex: aici) și Facebook

Ideile și propunerile Dvs pot contribui și ele la o abordare realistă a diabetului în România.

Nu ezitați să ne scrieți!

Lansare FRD

Desfășurat pe parcursul a trei zile (21-23 septembrie, Romexpo București), Med Academy International Exhibition va fi un eveniment complex, structurat în 2 secțiuni, astfel:
Expoziție medicală – în care vor fi prezentate ultimele inovații în domeniul medical. Expoziția va cuprinde o varietate largă de categorii, variind de la echipamente medicale pentru diverse specialități, soluții informatice în medicină și telemedicină, produse de îngrijire și frumusețe, până la mobilier medical și consumabile pentru dezinfecție și sterilizare.
Med Academy Multidisciplinary Congress – Congresul este structurat în șapte sesiuni plenare, omasă rotundă Pharma Round Trade Table – dezbatere pe tema serviciilor publice desăntătate, Workshop-uri tematice, Cursuri științifice, precum și o Secțiune workshop dedicată pacienților – Med Academy Patient Care.
Mai multe informații despre Med Academy International Exhibitions puteti găsi în broșura
atașată sau puteți vizualiza accesând următorul link: http://maie.ro/

Conferința are loc în perioada 7-9 septembrie 2018 la hotel Timișoara din Timișoara. Agenda conferinței poate fi văzută aici.

Pentru a susține proiectele și activitățile FADR, oferim în acest an tuturor persoanelor interesate de diabet (persoane cu diabet și familiile lor, personal medical interesat de diabet, publicul larg) o tombolă în cadrul căreia se pot câștiga produse și servicii oferite de FADR și partenerii săi. Fondurile strânse vor fi utilizate pentru continuarea proiectului SPIC în trei locații noi (testări gratuite de glicemie și hemoglobină, informare și consiliere), pregătirea echipei de fotbal de sală a FADR în vederea campionatului european din 2019, colectarea de date pentru ediția a doua a Cartei Albe a Diabetului, forumul anual al persoanelor cu diabet precum și costuri curente ale FADR.

Biletele de tombolă pot fi procurate de la sediul FADR (număr de contact 0742 668 994). Numerele biletelor de tombolă (indiferent de categorie) sunt unice.

NOU! Extragerea numerelor câștigătoare se va face pentru fiecare produs sau serviciu din cadrul celor trei categorii în cadrul unui eveniment public organizat în prima parte a lunii decembrie 2018.

Oferim trei pachete de produse și servicii:

produse și servicii pentru persoanele cu diabet (coș de Crăciun, un coș cu produse de Topoloveni, genți pentru călătorie, cântare electronice, medalioane pentru situații de urgență, mingi fotbal, rucsac RoDiabet, volumul ”Carte pentru copiii și tinerii cu diabet” de Prof Viorel Șerban) – procură bilete de aici.

produse și servicii pentru personalul medical (o pereche de schiuri, o pereche de patine, genți cu glucometre, cântare electronice, seturi înțepătoare de unică folosință, un coș cu produse Topoloveni, trei weekend-uri la hotelul Salis din Turda, mingi de fotbal, un echipament sportiv, vaze produse manual, lucrări de pictură, rucsac RoDiabet, volumul ”Riscul Cardiovascular în Diabetul Zaharat”-Prof Nicolae Hancu și Cristina Niță, volumul ”Boala Renală în Diabet” de Prof Cristian Serafinceanu) – procură bilete de aici.

produse și servicii pentru publicul larg (un weekend la hotelul Salis din Turda, două perechi de schiuri, un coș cu produse de Topoloveni, un coș de Crăciun, o pereche de patine, mingi de fotbal, doua echipamente sportive, vaze ornate manual, un telefon mobil, un telefon fix cu video cameră, rucsac RoDiabet, lucrări de pictură) – procură bilete de aici.

Toate biletele de tombolă achiziționate în categoriile de mai sus vor participa la extragerea numerelor câștigătoare din categoria respectivă.

Mulțumim în mod deosebit partenerilor noștri cu ajutorul cărora a fost posibilă organizarea aceste tombole: Clubul Lions Turda, SC Topoloveni, Salis Hotel & Medical SPA, AccuChek, Trustmed, Fundația Speranța Diabeticilor Turda.

(more…)

IMG_20160707_172058

Voluntari din Fundația Speranța Diabeticilor Turda au fost instruiți în cadrul a trei sesiuni separate oferite de membrii Federației VOLUM pentru atragere și managementul voluntarilor, implciarea comunităților în activitățile FUndației și atragere de fonduri. Sesiunile de training s-au desfășurat în cadrul proiectului SPIC pe parcursul lunilor iulie și august. Află mai multe de aici. La sfârșitul sesiunilor au fost demarate planuri de acțiune care să pună în practică cele învățate în activitatea de zi cu zi a Fundației.

În luna mai 2016 FADR a retipărit o serie de materiale de informare pentru persoanele cu diabet de tip 2 (materiale în limba română și maghiară). Materialele sunt distribuite către toate organizațiile interesate.

In aprilie 2016 a demarat proiectul Servicii de Prevenție, Informare și Consiliere (SPIC) în care vor fi implicate două asociații membre in FADR. Proiectul va oferi sesiuni de training pentru atragerea și managementul voluntarilor, implicarea comunităților în activitățile asociațiilor, strângere de fonduri și sesiuni de pregătire a voluntarilor care vor lucra în campaniile de informare și prevenție ale asociațiilor. Află mai multe de pe pagina proiectului SPIC.

În luna martie 2016, FADR a coredactat și tipărit materiale informative destinate persoanelor cu diabet de tip 2 (materiale în limba maghiară). Materialele au fost transmise către organizațiile din județele unde se vorbește curent limba maghiară.

Back To Top